Treking liga 2024

O TREKINGU
Treking je fizička aktivnost koja podrazumijeva kretanje na nogama: hodanje, planinarenje ili trčanje po najrazličitijim prirodnim terenima i vegetacijskim sustavima - planinama, brdima, otocima ili ravnicama, po označenim ili neoznačenim stazama, bez pomoći motoriziranih ili drugih sredstava kretanja - osim vlastitih nogu, uz pomoć zemljovida, kompasa, GPS-a, propisane obavezne osobne opreme i zaliha hrane i vode. Treking utrke mogu biti različitih dužina, od 10km pa do čak 100 milja te su namijenjene svim profilima: od turista, rekreativaca i ljubitelja prirode do vrhunskih sportaša. Utrke se održavaju na najrazličitijim prirodnim predjelima, vremenskim uvjetima i godišnjim dobima. Pravila nalažu da natjecatelji o određenoj težinskoj kategoriju koju su odabrali u zacrtanom vremenskom roku moraju proći zadane kontrolne točke koje obilaze na način kako propisuje pravilnik svake pojedine treking utrke. Natjecatelj koji najbrže prođe kontrolne točke i zadovolji sve uvjete sukladno pravilniku svake pojedine utrke je pobjednik. Treking kao disciplina je konceptualno je inačica „traila“, koji za razliku od trekinga, ima službeno označenu stazu i okrepne stanice te se natjecatelji ne moraju dodatno orijentirati uz pomoć kompasa i zemljovida niti nositi sa sobom dodatne zaliha hrane i vode. Trenutačni trenda Treking lige je da se  utrke sve više okreću prema „trail“ konceptu, što donosi dodatnu zanimljivost ovom natjecanju, zbog šarolike ponude koncepta koju ima svaka pojedina utrka.

TREKING LIGA
Treking je u Hrvatskoj kao zasebna sportsko-natjecateljska disciplina nastao iz multidisciplinarnog koncepta pustolovnih utrka Bjelolasica (2000.-2001.) i Terra Incognita (2002.-2008.) koji su Joško Božić i Šimun Cimerman primijenili u Hrvatskoj, nakon što su se kao članovi prvog hrvatskog pustolovnog tima natjecali na najtežoj svjetskoj pustolovnoj utrci Eco Challenge u Maroku 1998. i u Patagoniji 1999. Prva treking utrka u Hrvatskoj je Velebitski treking, realizirana 2003. godine, dok je Treking liga utemeljena 2005. godine kao skup treking utrka povezanih u jedinstvenu natjecateljsku ligu. Od 2003. do 2015. godine održano je 10 izdanja Treking lige i ukupno 106 utrka na 25 lokacija (abecedni redoslijed):

Bjelolasica

NP Durmitoru / Crna Gora

Cres

Čvrsnica / BiH

Goli otok

Istra

Konavle

Krk

Krndija

Lika

Medvednica

NP Mljet

Rab

Mosor

NP Paklenica

Papuk

Risnjak

Samarske i Bijele stijene

Samoborsko gorje

NP Sutjeska / Bih

Učka

Velebit

Zagreb

Zagorje

Žumberak

 

Na Treking ligi do sada je sudjelovalo preko 7000 pojedinaca iz 40 zemalja. Godine 2011. održano je prvo Prvenstvo Hrvatske u trekingu, „Velebit 100“, a prvi prvaci Hrvatske bili su Goran Lesjak u muškoj i Tadeja Krušec u ženskoj konkurenciji.  Danas se u Hrvatskoj u Treking ligi i izvan nje organizira više od 40 treking i trail utrka godišnje. Treking liga je od svog postanka do danas dostigla zavidnu posjećenost te je u sezoni Treking lige 2015. imala 2706 sudionika, a rekordna utrka po broju natjecatelja postavio je Pašman Škraping u ožujku 2015., koji je prvi puta premašio 1000 sudionika. Treking liga je projekt značajnog sportskog, turističkog i ekološkog značaja te na jedinstven način promovira neke od najljepših krajeva Hrvatske i model razvoja aktivnog turizma, posebice izvan sezone. Organizacijski tim Treking lige čine ljudi koji su se natjecali na najprestižnijim svjetskim pustolovnim utrkama i sa petnaestogodišnjim iskustvom u organizaciji preko stotinu  treking i pustolovnih utrka što sudionicima jamči kvalitetu i sigurnost.

DOĐITE NA TREKING!
Utrke Treking lige iz godine u godinu nude nove izazove i doživljaje, a organizatori se trude osigurati pustolovne za pamćenje. Treking trend je posljednjih godina zaživio u pokret, a sa svih strana počeli su nicati krotitelji mitskih planina koji se i danas skrivaju iza nadimaka kao što su “Velebitski geMpard”, “Mosorski kojot” ,“Sljemenska gazela”, “Muflon s Učke” ili “Velebitski vuk”. Većini sudionika nije nakana samo projuriti divljinom nego istinski uživati u kretanju kroz prirodu uz druženje sa novostečenim prijateljstvima. Svaka nova utrka nudi nezaboravnu pustolovinu po svačijem ukusu u razini fizičkih mogućnosti pojedinaca. Na ciljano izabranim destinacijama uz iznimne uvjete sigurnosti, stručni nadzor, detaljne informacije o određenoj destinaciji, logističku podršku i zemljovide otkrit ćete najljepše i najskrivenije ljepote od svake odabrane lokacije praćene dobrom zabavom, druženjem i sklapanjem novih poznanstva i prijateljstva. I, svakako, najjeftiniji odabir za nove doživljaje koje ćete pohraniti u vitrini neizbrisivih sjećanja. Ukoliko dođete samo jednom, garantiramo, htjeti ćete to ponoviti, jer Treking liga donosi i nuspojave - stvara ovisnost! Ne oklijevajte i isplanirajte svoju pustolovinu: proučite informacije o određenoj lokaciji na službenim web stranicama, pripremite svoje stare tenisice, u ruksak stavite nešto zaliha hrane i dovoljno tekućine, ponesite prvu pomoć i čelnu lampu sa rezervnim baterijama i dođete već na sljedeću utrku!

 

I da ne zaboravimo citiat Bojana Jevševara, najvećeg pjesnika među trekerima i najvećeg trekera među pjesnicima, pobjednika Treking lige 2007, a nakon utrke na Mljetu 2011. godine: "Sa ovakvim uspomenama nikada neću postati bijedni starac."

 

Kontaktirajte nas na treking-liga@outdoor.hr ili 098 819 281

Službena web stranica:  www.treking-liga.com